Wat betekent het landschap voor je? Wat heb je nodig om ervan te genieten. Welke ontwikkelingen vrees je? En welke zou je juist graag zien? GroenLinks Het Hogeland besteedt in haar verkiezingsprogramma veel aandacht aan landbouw, natuur en het karakteristieke landschap, maar hoort graag van jou welke aandacht voor het landschap jij graag van ons ziet in de komende vier jaar.

landschap met boom

Geef je op!

Doe mee met ons gesprek over landschap. Na je aanmelding krijg je een bevestiging met de zoom-link voor a.s. donderdagavond. 

Aanvullende informatie

Inspiratie voor de online bijeenkomst over het landschap deed GroenLinks ook op in het bezoek kamerlid Suzanne Kröger aan onze regio. Arjen Nolles, lijsttrekker van GL Het Hogeland nam Suzanne Kröger mee naar De Haver, de inmiddels gerestaureerde monumentale boerderij net buiten Onderdendam. Daar spraken ze met het Groninger Landschap o.a. over wat doe je met beschadigd cultureel en historisch erfgoed? Talloze boerderijen en huizen zijn door aardbevingsschade al verdwenen en er zullen meer volgen. Er ontstaat een gat in het landschap, een merkpunt in een wandeling is ineens verdwenen. 

Suzanne Kröger is sinds kort het GroenLinks TweedeKamerlid met het gasdossier in de portefeuille. Ze was deze week in Groningen om bij diverse projecten en bewoners langs te gaan. Om te luisteren naar de bewoners en te horen hoe ze er voorstonden in de 10 jaar sinds de aardbeving van Huizinge. Overigens is Tom van der Lee -ook GroenLinks- voorzitter van de parlementaire enquete commissie op dit onderwerp.

De GroenLinks delegatie hoorde bij de Haver dat de NAM deze en andere boerderijen opkocht. Sommige zijn gesloopt, andere ‘gered’ door ze over te doen aan particulieren of bv aan Het Groninger Landschap. Deze boerderijen hebben, met een niet versterkt zwaar voorhuis, geen woonfunctie meer. De schuur met oude houten kapconstructie is veelal bevingsbestendiger. Hierin worden - zoals in De Haver - nieuwe activiteiten ontplooid. Zoals een nieuwe (huur)woning en ruimtes voor dagbesteding. Kortom weer wat meer reuring. De monumentale boerderij de Haver is gelukkig gered, die heeft een nieuwe functie gekregen. Hoe gaan we om met de lege plekken in ons landschap?