We willen iedereen laten delen in duurzame energie door:
- Energiebesparing niet te vergeten. Voor veel Hogelandsters zal dit het eerste doel zijn en op die manier blijven de energiekosten op lange termijn betaalbaar. Dat is voor ons allemaal belangrijk.
- Voorkomen dat mensen met een smalle beurs uiteindelijk opdraaien voor de kosten van energieschaarste. De gemeente moet zorgen dat ook mensen met een laag inkomen betaalbaar met de verduurzaming mee kunnen doen, bijvoorbeeld via een lening of een energiefonds. Zo kunnen zij ook investeren in duurzame energie en isolatie en blijven ze niet zitten met een (veel te dure) gasrekening.
- Ondersteuning te bieden aan mensen die zelf energie willen opwekken, of dat samen met hun dorp willen doen. Energiecoöperaties verdienen alle steun van de gemeente bij het vinden van draagvlak, financiering en voldoen aan voorwaarden. GroenLinks wil graag dat de energie van inwoners zo lokaal mogelijk wordt opgewekt. Liefst is de gebruiker zelf bezitter van de energiebron. Het bestemmingsplan moet daarom inwoners de ruimte bieden om samen energie op te wekken met dorpswindmolens of zon.
- Windmolens en zonne-energie inpassen met oog voor mens en landschap. Wind- en zonne-energie zijn noodzakelijk om van het gas af te kunnen komen. Maar dat betekent niet overal lukraak geplaatste panelen en molens. GroenLinks heeft een voorkeur voor zonnepanelen op daken, ze komen alleen op akkers als ze goed worden ingepast en het landschap zo min mogelijk schaden. Bij windmolens moeten we goed letten op laagfrequent geluid, waar mensen veel last van kunnen hebben. Hoge windmolens komen daarom op afstand van bewoning, met zo min mogelijk overlast voor de omgeving.
- Mensen uit de omgeving zo vroeg mogelijk bij de keuzes voor duurzame energie-opwekking te betrekken, voordat er plannen vastliggen. Rond dorpen kiezen we voor een meer kleinschalige aanpak, met deelname uit eigen dorp: samen beslissen, samen eigenaar!