Met mijn vrouw en zoon woon ik in Schouwerzijl, een klein dorp aan het Reitdiep. In ons huis woonden generaties lang dorpssmeden. De laatste smid was één van de verbindende figuren in het dorp en hij richtte ook de dorpsvereniging op. Hem neem ik graag als voorbeeld. Behalve een verbinder, was hij ook een man die vanuit zijn smederij eindeloos veel vakken combineerde toen er steeds minder paarden beslagen hoefden te worden: naast loodgieter, werd hij fietsenmaker en elektricien. Hij wist om te gaan met de veranderingen in zijn tijd. Ik heb een half leven lang gegrasduind in alle hoeken van de samenleving - van filosofiedocent tot taxichauffeur, van documentairemaker tot asielrechtjurist. Dat neem ik als bagage mee naar de politiek. Daar komt het immers ook aan op samen werken aan verandering.

Ik ben een denker, maar werk graag met mijn handen: iets moois maken, daar hou ik van. Dat geldt ook voor politieke idealen: je moet ze vertalen naar iets wat in de praktijk werkt.

Een duurzame voedselketen bijvoorbeeld, daar werk ik graag aan mee: Waarbij de landbouw niet méér uit de natuur neemt dan de landbouw terug kan geven, en waarbij boeren correct betaald worden voor de kwaliteit die zij leveren.