Fractie van GroenLinks en PvdA hebben in het vragenuur de uitbreiding van een koeienstal bij Tinallinge aangestipt. De stal wordt uitgebreid van ca 600 naar 1000 koeien. Hiertoe moet er stalruimte bijgebouwd worden en er is dus een aanvraag gedaan bij de gemeente. 

In de huidige context van minder rood vlees eten, alle dieren worden voor de export gehouden, gesleep met mest en de stikstofproblematiek, een monocultuur aan graslanden op het platteland etc. ziet het college nog kans om deze aanvraag tegen te houden? Hoe kijkt het college aan als het om de leefbaarheid en gezondheid gaat van de omgeving? Deze onderwerpen kunnen niet los worden gezien.

Wethouder Dijkhuis gaf aan dat de aanvraag in het begin van 2020 is binnengekomen en nog in de behandelingsfase van 26 weken zit. Er is nog geen besluit maar het plan past binnen de ruimtelijke plannen (bestemmingsplan) die door de gemeente(raad) van Winsum zijn vastgesteld. Ook wordt de MER meegenomen in de afweging. Wethouder verwijst naar de juridische weg om zienswijzen en bezwaren in te dienen tegen het besluit. 

Toch raar dat er geen afweging kan worden gemaakt naar aanleiding van het rapport commissie Remkes vorige week en de uitspraak van de RvS nu een jaar geleden over de stikstof problematiek wordt gemaakt. Het zou zomaar kunnen dat met een uitbreiding van 400-500 koeien er elders 750 moeten worden uitgekocht, vaak zijn dit familiebedrijfjes. De groten winnen het dan van de kleinere, veelal familiebedrijven die al decennia op het Hogeland boeren. Anne Marie Smits riep op dat deze kaders rondom stikstof toch binnenkort eens op de raadsagenda zouden moeten.