bermflora

Maaien of niet maaien?

Wat de meeste mensen van het groenbeheer zien, is het maaibeheer. Je vraagt je af: Kan er nu eindelijk een randje langs het fietspad gemaaid worden? Of waarom maaien ze nu alweer het gras in ons parkje, de bloemetjes bloeien net zo mooi? Er ontstaat al snel een versimpeld beeld: Veel maaien is goed voor de veiligheid en netheid, niet maaien is goed voor de natuur en de biodiversiteit. De werkelijkheid is ingewikkelder. Als je veel verschillende planten en dieren een kans wil geven, dus veel biodiversiteit wil, moet je gevarieerd maaien en met beleid beheren. Niet alles tegelijk afmaaien, op sommige stukken het maaisel afvoeren, elders juist even laten liggen, bloeiende stroken op elkaar aan laten sluiten, bestaande bomen onderhouden en de kans op nieuwe aanplant altijd voor ogen houden. Dat kan en moet natuurlijk ook samengaan met veiligheid.

Uit het groenbeleidsplan van onze gemeente blijkt dat veiligheid belangrijk is, maar ook natuurwaarde en biodiversiteit worden erkend. Daarom zijn er diverse vormen van bermbeheer en wordt er ook gekozen om achterstallig onderhoud aan bomen voorrang te geven. Bomen die niet behouden kunnen worden ziet de gemeente als kapitaalvernietiging. De fractie van GroenLinks vindt dit een goede ontwikkeling. Natuurlijk kunnen er wat ons betreft meer stappen gezet worden. Zo wordt er nu nog meer gemaaid in bermen die grenzen aan agrarisch land. Boeren schijnen nl een hekel te hebben aan zaden en pluizen van wilde planten die de productie van hun raaigras verminderen. Anne Marie Smits suggereerde dat een bloeiende akkerrand als buffer naast de bloeiende berm ook een mooie oplossing zou kunnen vormen, waarvoor overleg met boeren de moeite waard is. 

Ook de wens om enthousiaste inwoners bij beheer en onderhoud te betrekken vinden we een goede ontwikkeling. Groen in je eigen omgeving is iets dat velen erg waarderen. Gelukkig krijgt de gemeente daarvoor steeds meer oog. In de centrumplannen van diverse dorpen zagen we langzamerhand een gedeelte stenen ingeruild worden voor meer groen, vaak onder druk van inwoners. Het heeft dus zin om je stem daarover te laten horen, je zult de GroenLinks fractie daarbij aan je zijde vinden.

Grote verschillen tussen partijen

Op het gebied van groenbeleid werden de verschillen tussen de fracties in de gemeenteraad ook duidelijk. Gemeentebelangen ziet graag dat er veel gemaaid en geschoffeld wordt. Roelf Torrenga (GB) sprak over “rommel langs de weg waarin allerlei ongedierte zich schuil kon houden die dan de veiligheid in gevaar konden brengen”. Even voor de duidelijkheid “rommel” was in dit verband geen zwerfafval, maar wilde planten, en de veiligheid die in gevaar komt is de veiligheid van de automobilist, niet die van het “ongedierte”, zoals egels, padden, hazen. En aan de andere kant dacht  Lokaal Sociaal de natuur te redden en participatie vorm te geven door mensen de gelegenheid te geven “Maai-mei-niet” bordjes te plaatsen op plekken die het beschermen waard zijn. Op zich een sympathieke actie, maar meer symboolpolitiek dan echt beleid.

De GroenLinks fractie zou graag zien dat later maaien waar het kan in het beleid wordt opgenomen, zoals bijvoorbeeld de gemeente Brummen dit jaar al deed.