Ook de wens om enthousiaste inwoners bij beheer en onderhoud te betrekken vinden we een goede ontwikkeling. Groen in je eigen omgeving is iets dat velen erg waarderen. Gelukkig krijgt de gemeente daarvoor steeds meer oog. In de centrumplannen van diverse dorpen zagen we langzamerhand een gedeelte stenen ingeruild worden voor meer groen, vaak onder druk van inwoners. Het heeft dus zin om je stem daarover te laten horen, je zult de GroenLinks fractie daarbij aan je zijde vinden.
Grote verschillen tussen partijen
Op het gebied van groenbeleid werden de verschillen tussen de fracties in de gemeenteraad ook duidelijk. Gemeentebelangen ziet graag dat er veel gemaaid en geschoffeld wordt. Roelf Torrenga (GB) sprak over “rommel langs de weg waarin allerlei ongedierte zich schuil kon houden die dan de veiligheid in gevaar konden brengen”. Even voor de duidelijkheid “rommel” was in dit verband geen zwerfafval, maar wilde planten, en de veiligheid die in gevaar komt is de veiligheid van de automobilist, niet die van het “ongedierte”, zoals egels, padden, hazen. En aan de andere kant dacht Lokaal Sociaal de natuur te redden en participatie vorm te geven door mensen de gelegenheid te geven “Maai-mei-niet” bordjes te plaatsen op plekken die het beschermen waard zijn. Op zich een sympathieke actie, maar meer symboolpolitiek dan echt beleid.
De GroenLinks fractie zou graag zien dat later maaien waar het kan in het beleid wordt opgenomen, zoals bijvoorbeeld de gemeente Brummen dit jaar al deed.