Zondag 9 oktober, er staat een fris windje, maar het zonnetje schijnt. Zo’n 25 mensen van jong tot oud schudden elkaar de hand op het dek van De dolfijn. Er is koffie, appeltaart en cake en een goede sfeer. We gaan met Casper, Anja en Andries op expeditie over het Wad van Lauwersoog naar Schier. Bekend terrein voor sommigen die er opgroeiden of er talloze vakanties doorbrachten, voor anderen is het een eerste ontmoeting.

Na de boottocht stappen we in de klaarstaande bus. Daarna volgt er een prachtige wandeling door de duinen naar het strand, waar we een uitgebreide uitleg over de natuur en de mens in het Waddengebied krijgen van gids Casper. Hij vertelt bijvoorbeeld over de kanoet. De enorme reis, het geëmancipeerde gedrag en het aanpassingsvermogen van deze vogel maakt indruk. Na de interessante verhalen is het het tijd om te jutten.

 

lopen door de duinen op Schier
Wadexpeditie op het strand van Schier

Er wordt gespeurd naar zeehonden op de zandbank, barnsteen en schelpen van een mogelijk eeuwenoude Noordkromp langs de vloedlijn en naar My little pony’s tussen het helmgras. Maar de jutter vindt zelden wat hij zoekt, de omgeving verrast hem. Zo spotten we drieteenstrandlopertjes, talloze Amerikaanse boormosselen en Engelse boterkuipjes. De mooiste vondst is stuk van de schaar van een kreeft, die volgens Casper in totaal wel 80cm moet zijn geweest. Hij vertelt ons dat kreeften rotsen nodig hebben om zich ergens te vestigen en dat ze daarom bij Schier niet voorkwamen.Totdat er windmolens op zee werden gebouwd, de fundering daarvan vindt de kreeft een prima plek. Ondertussen is Amy zo dapper om het koude zeewater te trotseren voor een gang met een sleepnet in de branding. Een oude manier van vissen, waarmee vroeger de vrouwen van Schier wat bij probeerden te verdienen. Onze vissersvrouw vangt een platvisje, de nodige garnaaltjes en mooie kleine kompaskwalletjes.

Dan is het tijd om langs het strand terug te lopen. Lekker uitgewaaid waaieren we uit over de Badweg en treffen elkaar in diverse samenstellingen weer op de terrasjes in het dorp. Met bus en boot gaat de reis weer terug. We kijken samen terug op een gezellige en leerzame dag. Met dank aan de geweldige crew van de WadExpeditie!

Tot de volgende inspiratiesessie!

uitwaaien op het strand van Schier