Gisteravond stonden twee onderwerpen op de raadsagenda die te maken hebben met de energietransitie. Allereerst werd gemeentelijk beleid voor kleinschalige opwekking van duurzame energie besproken. Dit is belangrijk om beleid op dit terrein te hebben aangezien er veel aanvragen voor zonne-installaties en windmolens binnenkomen. 

Het principe wordt gehanteerd dat minimaal 50% van de investering vanuit participatie van lokale initiatieven en bewoners moet komen. Graag zou GroenLinks hiervan 100% maken maar we wachten even af hoe het gaat lopen. Inspreker namens een energiecooperatie vroeg aandacht voor financiering van projecten. De banken staan niet te popelen om leningen te verstrekken. Misschien kan gekeken worden of de gemeente hierin een rol kan spelen, zij het door middel van garantstellingen of een investeringsfonds. Verder wil de fractie erop wijzen dat zeer duidelijk de zonneladder moet worden gevolgd. Hierbij moet eerst capaciteit op daken, boerendaken, en ook gemeentelijke gebouwen worden gezocht. Niet alle daken zijn geschikt. Dan pas kunnen andere vormen van zonneparken in beeld komen. De fractie noemt uitdrukkelijk het gebruik van overkappingen van parkeerplaatsen met zonnepanelen. Windenergie op zee gaat niet genoeg opleveren om de stijgende vraag naar duurzaam opgewekte energie op te vangen. Op land is ook opwek uit windenergie nodig. Bovendien is de energievraag in de zomer minder dan in de winter. De combinatie van wind en zon kan een goede stabiele basis voor de energievoorziening vormen. Kleine molens van ashoogte 15 m die men tegenwoordig veel bij boerenbedrijven ziet, produceren voor een dorp te weinig. Dan is een grotere dorpsmolen een beter alternatief. De gemeente gaat daarom met de provincie aan de slag om te kijken hoe dit kan worden ingepast. Hierbij is het zeer belangrijk dat er draagvlak is in een dorp. 
De beraadslagingen gaan over twee weken verder. 

Ook is een startdocument regionale energie strategie (RES) aan de orde geweest. In Nederland zijn 30 gebieden aangewezen die een RES moeten inleveren. Wat kunnen we als gemeente en regio in de opgave om Nederland te verduurzamen reeël aanbieden? Groningen wil hierin graag voorop lopen dus zijn onze ambities hoog. Dit is goed voor ons imago, boort creativiteit bij jong en oud aan en wij denken dat het goed is voor de werkgelegenheid. Alles valt of staat met het creëren van draagvlak. In het verleden zijn grote fouten gemaakt met het doorvoeren van duurzame energieprojecten, daar moet zeker lering uit worden getrokken. Het college zegde toe dat de raad goed in het proces van de totstandkoming van het RES wordt meegenomen.